donderdag 10 april 2014

LIVE…diy


Welkom bij de donut club van Arjan en Devereaux. Mijn kerel is onze koekenbakker voor vandaag en ik de jury ;). Dit is mijn favoriete manier van samenwerken. Je kletst wat samen, hij werkt, ik kijk en naar een kleine 40 minuten start mijn jury aandeel (pas). Als je een leuke date wil, kan ik je zeker de donut-club-for-two aanraden. De enige strubbeling die wij hebben ervaren is de planning. Hij wilde eerst alles af maken en ik wilde op de helft (toen de eerste donut's de pan uit kwamen) al beginnen met jureren.   Na 48 pogingen zonder succes, galmde "Do nut tuch thu donut!!" door mijn hoofd.  Maar uiteindelijk was het zeker het wachten waard. Misselijk en voldaan kijk ik terug op deze ervaring. Geen Albert Hein donut kan hier tegen op. Wil je ook een date met je lover of vriend / vriendin die eindigt met een zoete afsluiter? Lees dan verder! Dit is het recept die Arjan heeft gebruikt! Veel plezier! Xx Devereaux

Wat heb je nodig?:
  • 2 zakjes (7 gr) gedroogde actieve bakkersgist
  • 4 el warm water (45 graden Celsius)
  • 350 ml lauwe melk
  • 100 gr basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 2 eieren
  • 75 gr boter
  • 575 gr bloem
  • 1 liter plantaardige olie om in te frituren
  • 75 gr boter
  • 200 gr poedersuiker, gesmolten chocolade, kristalsuiker
  • 1,5 tl vanille-extract
  • 4 el heet water, of zoveel als nodig






  1. Strooi de gist in het warme water en laat het 5 minuten staan totdat het gaat schuimen.
  2. Doe het gistmengsel, melk, suiker, zout, eieren, 75 gr boter en de helft van de bloem in een grote kom en roer met een mixer of houten lepel 2 minuten door. Klop de resterende bloem er beetje bij beetje door totdat het deeg niet meer plakt aan de kom. Kneed het deeg in 5 minuten tot een glad en elastisch deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en dek af. Zet het op een warme plaats en laat het rijzen tot het in volume verdubbeld is. Het deeg is klaar als het een beetje terugveert wanneer je het indrukt.
  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het voorzichtig uit tot een plak met een dikte van 1 cm. Prik er met een rond vormpje donuts uit en laat ze wederom rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn. Dek ze lichtjes af met een doek.
  4. Smelt de resterende boter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Roer de poedersuiker en vanille-extract erdoor tot een glad mengsel. Zet het vuur uit en roer lepel voor lepel het hete water erdoor totdat de glazuur dun maar niet waterig is. Zet weg.
  5. Verwarm in een frituur of zware pan de olie tot 175 graden Celsius. Laat de donuts in de hete olie glijden met behulp van een brede spatel. Keer de donuts om als ze boven komen drijven. Frituur de donuts aan beide kanten lichtbruin. Haal ze uit de olie en laat ze op een rooster uitlekken. Doop de donuts in de glazuur als ze nog warm zijn en leg ze op een rooster zodat het teveel aan glazuur eraf kan lopen. Leg een bakplaat onder het rek zodat zodat je het afgedropen glazuur kunt opvangen en minder hoeft schoon te maken.



 Die met de kristalsuiker waren lekker snel en gemakkelijk klaar. Je rolt de donut in de suiker en klaar!


 Wil je een chocolade donut? JUMMIE! Dan volg het filmpje van 24 kitchen.






2 opmerkingen:

  1. Delicious...nog tijd om s'avonds de 29e wat te bakken? Whaha...lunch in train going to London =)

    BeantwoordenVerwijderen